Naanbrood

Naanbrood

Benodigdheden

Recept voor 6 stuks

Deeg:

  • 1 theelepel droge instant gist (of verse gist – zie opmerking)
  • ½ kop warm water (ca. 40 °C)
  • 1 eetlepel witte suiker
  • 2 eetlepels volle melk
  • 1½ eetlepel losgeklopt ei
  • ½ theelepel zout
  • 1¾ kop broodmeel (of patentbloem – zie opmerking)
  • 2 eetlepels (30 g) gesmolten ghee of ongezouten boter

Afwerking:

  • 2 eetlepels (30 g) ghee of boter
  • 1 kleine teen knoflook, geperst
  • Nigellazaadjes (optioneel)
  • Verse koriander, fijngehakt

Optioneel

Hoe maak je het?

1. Activeer de gist

Meng de gist met het warme water en de suiker in een kom. Laat 5–10 minuten staan tot het licht schuimt.

2. Meng ei en melk

Klop het ei los in een kommetje. Meet 1½ eetlepel af en meng met de melk.

3. Bereid de droge basis

Zeef de bloem en het zout samen in een grote kom.

4. Voeg alles samen (geen kneden nodig)

Maak een kuiltje in het bloemmengsel en voeg het gistmengsel, de gesmolten boter en het ei-melkmengsel toe. Meng alles met een spatel tot een plakkerig deeg. Vorm daarna met je handen een zachte deegbal. Je hoeft niet te kneden.

5. Laat rijzen (1e rijs)

Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 1–1,5 uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.

6. Verdeel en vorm deegballetjes

Bestuif je werkvlak licht met bloem. Stort het deeg erop en verdeel in 6 gelijke stukken. Vorm er bolletjes van door de bovenkant glad te trekken en de naden onderop samen te vouwen.

7. Laat opnieuw rijzen (2e rijs)

Leg de balletjes op een met bloem bestoven bakplaat of bord. Bestrooi licht met bloem en dek losjes af met een theedoek. Laat 15 minuten rijzen op een warme plek, tot ze zo’n 50% groter zijn.

8. Rol uit tot naan

Rol elk deegbolletje op een bebloemd werkvlak uit tot een ronde lap van 3–4 mm dik.

9. Verhit de pan

Gebruik bij voorkeur een gietijzeren pan. Wrijf licht in met een halve theelepel olie op een stukje keukenpapier.

10. Bak de naan

Bak één naan tegelijk. Leg het deeg in de hete pan en bak 1–1½ minuut tot de onderkant goudbruin is en luchtbellen ontstaan. Draai om en bak nog 1 minuut. Herhaal voor de rest. Let op: hou de pan goed heet, maar niet té heet.

11. Werk af met knoflookboter

Smelt de boter of ghee samen met de geperste knoflook. Smeer direct over de warme naan. Bestrooi eventueel met nigellazaadjes en koriander.

Opmerkingen & Tips

🧫

Gist

Je kunt ook droge actieve gist gebruiken, maar instant gist maakt de naan zachter. We activeren de gist bewust met water en suiker – dit geeft luchtiger resultaat.

🥚

Ei

Je gebruikt maar 1½ eetlepel ei – meer maakt het brood te droog. Kluts een ei, meet af of verdubbel het recept om een heel ei te gebruiken.

🌾

Bloem

Broodmeel geeft luchtigere naan, maar gewone bloem (patentbloem) werkt ook prima. Geen reden om speciaal iets te kopen als je dit al hebt.

🧄

Knoflookboter

Smelt 30 g boter/ghee met ½ theelepel geperste knoflook. Laat een paar minuten staan zodat de smaak goed intrekt voordat je het op de naan smeert.

🧀

Kaasvulling?

Elke smeltkaas kan erin – mozzarella voor de structuur, Monterey Jack of cheddar voor meer smaak.

🌡️

Rijstip

Geen warme plek? Laat je deeg rijzen in een afgekoelde wasdroger (ja, echt). Draai kort warm, zet uit en zet je kom erin. Werkt top.

🔥

Pan

Gebruik géén antiaanbakpan – die verdraagt de hitte niet goed. Gietijzer of roestvrij staal werkt het best.

⏱️

Naan voorbereiden?

Laat het deeg na stap 5 (1e rijs) in de koelkast staan tot 24 uur. Laat voor gebruik volledig op kamertemperatuur komen, verdeel en ga dan verder bij stap 6.